Att köpa läkemedel på nätet

Tack vare Sveriges EU-medlemskap är det för närvarande lagligt att för eget bruk ta in vissa receptbelagda läkemedel till Sverige. Villkoret är att en läkare med legitimation i ett EU-land har skrivit ut läkemedlet. Här kan du läsa svenska läkemedelsverkets information om saken.

Man får alltså köpa receptbelagt läkemdel från ett apotek som finns inom EU och som har läkare med licens utfärdat inom ett EU land. Narkotikaklassade läkemedel eller läkemedel som inte är godkända i Sverige får du INTE ta in. Dessa stoppas i tullen. Här kan du kontrollera om läkemedlet är narkotikaklassat. >>Länk till Läkemedelsverket

Så här står det på Tullverkets hemsida:

Kan jag beställa läkemedel via internet?
Läkemedel från ett land utanför EES* får inte tas in i Sverige via post eller annan typ av försändelse utan tillstånd från Läkemedelsverket.
Om det är ett receptbelagt läkemedel från ett annat EES-land krävs att behörig förskrivare (exempelvis läkare) har skrivit ut läkemedlet åt dig. Alla läkemedel som beställs ska komma från ett apotek eller liknande.
Läkemedlet ska vara för ditt eget personliga bruk.
Narkotikaklassade läkemedel får inte tas in i Sverige via post eller annan typ av försändelse. Du kan läsa mer om införsel av läkemedel på Läkemedelsverket webbplats.

Några saker man bör kontrollera innan man beställer från ett internetapotek:

  • Skriver ut fullständiga kontaktuppgifter?
  • Hur är språket på sidan? Känns den överdriven?
  • Informationen om läkemedlet? Finns biverkningar listade?
  • Påstår det att de har samarbeta med några svenska myndigheter? I så fall är det lögn.

Några bra utländska apoteket att handla läkemedel från är: Healthexpress.se och 121doc.se