ACAI

De senaste åren har Acai blivit mycket populärt på grund av sina nyttiga egenskaper som kosttillskott. Acai finns i flera olika former, hela bär, tablettform, smoothies och juice. Acai har traditionellt använts i Brasilien i flera hundra år i matlagning som smaksättning. Acai har förmågan att snabba på viktminskningen.

Vad är Acai? Acaibäret ser ut som ett blåbär och växer vilt i klungor högst upp i palmträdet Acaizeiro i Amazonas regnskog. Bäret har ätits i århundaden och i Sydamerika har man utvecklat användningen inom folkmedicin.

Näringsinnehåll Açaibäret är kanske den mest näringsrika av superfrukter vilket flera olika studier också visat. Vi får mer energi i kropp och hjärna och lättare att fokusera i en allt stressigare vardag med hjälp av Acai.

Acai är rikt på fiber som hjälper matsmältningen. Större delen av kolhydratintaget vid konsumtion av Acai är fiber. Açai innehåller också många värdefulla fytosteroler. Steroler är kemiska föreningar av växtcellmembran som har flera goda effekter för människokroppen, bland annat reduktion av blodplasma-kolesterol.

Varför Acai? Acaibär är bra för att det innehåller mineraler, antioxidanter, nyttiga omega-9-fettsyror och och aminosyror. Antioxidanter bidrar till att förhindra sk fria radikaler som är molekyler vilka skadar kroppens celler. Acaibärets antioxidanter bekämpar alltså inte bara fria radikaler utan stärker även immunförsvaret och ger dig mer energi. Aminosyror är viktiga för att kroppen ska kunna bilda muskler (via protein) och omega-9 fettsyra anses ha anti-inflammatoriska egenskaper.

Jämfört med andra frukter och juicer är innehållet i Acai extremt. Men det som verkligen gör Açai speciellt är halten av antioxidanter. Açai innehåller mellan 3-6 gånger så mycket antioxidanter som blåbär och 30 gånger mer antocyanin än ett glass rött vin. Om man jämför Açai med juiceprodukter från Mangosten har Açai 6 gånger mer antioxidanter.

Finns det alternativ som liknar Acai? Enligt vissa undersökningar finns det frukter som innehåller liknande mängder antioxidanter som i acai och därmed också kan hjälpa dig gå ner i vikt och stärka kroppen. Frukter och bär som t ex mango, jordgubbar, grapefrukt och granatäpple är alternativ till acaibär till viss del.

Läs mer om Afrikans mango här.